top of page

THERAPEUTISCHE COACHING

Rouwen is langzaam beseffen dat door een betekenisvol verlies je leven ingrijpend veranderd is.

Niemand ontkomt in het leven aan verlies. Verlies is immers de keerzijde van houden van en emotioneel betrokken zijn. Rouwen om verlies is de bewustwording dat een bepaalde verandering onomkeerbaar hoort bij jouw leven en jouw levensgeschiedenis. 

Rouw is een natuurlijke en normale reactie op verlies. De wijze waarop vorm gegeven wordt aan rouw is veelkleurig, uniek en bijzonder. Er is geen standaard handleiding voor omgaan met verlies en het perfecte rouwproces bestaat niet. 

Na het overlijden van mijn zoontje Guus, kreeg ik zelf hulp van een psycholoog. Ik hoor nog de vraag van mijn vader na het eerste consult;
'En wat is het plan?'
 

IN THERAPIE

Hét plan bestaat niet. Wel jouw persoonlijke weg in het omgaan met jouw unieke verlies. Het verlies kan niet worden goedgemaakt, het is onherroepelijk. De veranderingen die plaats vinden, gebeuren in jou. Elke verliessituatie kan de richting beïnvloeden van je bestaan. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te schenken aan alle gevoelens, gedachten en gedragingen die je tegenkomt. 

De wijze waarop ik cliënten begeleid is afhankelijk van waar iemand behoefte aan heeft. Aansluiten bij deze behoefte is dan ook mijn uitgangspunt. In het begeleidingstraject gaan we samen op ontdekkingstocht. Samen verkennen we dit vreemde Land van Rouw en leggen we stukjes van het moeras droog. We kijken hoe jij (misschien al van jongs af aan) omgaat met verlies en of dat past in de situatie nu. Wat is helpend en wat niet? Hoe kun jij jezelf het beste ondersteunen in het verdriet? Je krijgt inzicht in je kwaliteiten, competenties, emoties en je manier van denken. Je leert jezelf beter kennen en ontdekt waar je mogelijkheden en wensen liggen. Zo komt naast het gemis en verdriet iets te staan dat helend is. Er ontstaat zicht op jouw weg, jouw antwoord om het verlies te kunnen verweven in je levensverhaal. 

De weg vooruit, niet meer zoals je die ooit had bedacht, maar wel de moeite waard om in te slaan.

 

We bekijken samen welke methodieken jou het meest aanspreken in de begeleiding.

Technieken waar ik graag mee werk zijn; 

  • 'op verhaal komen'

  • psycho-educatie (over rouw en verlies)

  • individuele opstellingen (met grondankers en tafelopstellingen)

  • oplossingsgericht & systemisch werken

  • voice dialogue

  • lijfwerk (ademhalings- en ontspanningsoefeningen, van hoofd naar hart & lijf)

  • vormgeven van rituelen (creatief werk)

In Therapie

"ALS JE IN DE VRAGEN LEEFT, ZUL JE MISSCHIEN GELEIDELIJK, ZONDER HET TE MERKEN, JEZELF, OOIT OP EEN DAG, IN HET ANTWOORD TERUGVINDEN."

R.M. Rilke

Benieuwd naar mijn manier van werken en met welke klachten je terecht kan, kijk op de pagina begeleiding.

ERVARINGEN

❜❜

2 jaar geleden verloor ik mijn dochter Lieke na een aanrijding door een automobiliste. In de bloei van haar leven (22 jaar) eindigde voor haar het leven en veranderde het voor mij voorgoed. Het verlies van mijn eigen kind....

Dieper verdriet als dit heb ik niet gekend. En nog steeds.

En dan.... hoe verder? Zoooooo ontzettend moeilijk! Veel steun van familie en vrienden. Advies, afleiding, een luisterend oor. Ja dat ontving ik allemaal. Toch heb ik aanvullende hulp gezocht en gelukkig gevonden bij Sandra.

Wat een lieve vrouw... een luisterend oor en vooral erg empatisch en toch heel professioneel. 

 

Sandra heeft me inzicht gegeven in alle facetten van rouw die o zo herkenbaar waren. Klinkt misschien vreemd, maar het was fijn en belangrijk dat te horen. Sandra benoemde sommige dingen m.b.v. voorbeelden, dat gaf dan weer inzicht in bepaalde problemen of klachten, bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Rouwen is erg zwaar. Het vergt mentaal zoveel van iemand dat het niet voor niets rouwarbeid wordt genoemd. De oefeningen die we deden om bepaalde doelen en wensen inzichtelijk te krijgen waren erg zinvol. Handvatten om me een klein beetje aan vast te kunnen houden, hoe moeilijk ook, die heeft Sandra me gegeven.

Haar professionaliteit, haar warme persoonlijkheid en het op een hele fijne manier af en toe wat vertellen over haar eigen ervaringen. Dat maakt dat ik iedere rouwende gun om de hulp van Sandra te mogen krijgen.

HEIDY, OVERLEDEN DOCHTER*

bottom of page